19min.bg

В 13 часа днес: Сделка или не за Кремиковци

Днес, 13-и септември, в 13 часа ще стане ясно дали и кой ще купи металургичния комбинат Кремиковци. Паметникът на комунизма бе обявен в ликвидация в края на май, а дълговете му към кредиторите са над 2 млрд. лева.


На новия собственик обаче няма да му се наложи да плаща задълженията и ще бъде свободен да избира дали да произвежда стомана, дали да нареже комбината на скрап, да построи мол или да отглежда кактуси.


Производствената площадка, заедно с всички активи, свързани с производствената дейност на металургичния комбинат бяха обявени в края на юли от синдика на дружеството за продажба. Цветан Банков каза, че до този момент не разполага с информация дали ще има участници в търга с тайно наддаване в административната сграда на комбината. Това ще стане ясно непосредствено преди търга. Ако не се явят кандидати, до два месеца има възможност да се проведе втори търг. Началната цена на обособената част от имуществото на комбината е 565 517 510 лв. Продажбата ще се извърши чрез търг с тайно наддаване.