19min.bg

В Брюксел Словения получи два пъти повече от България за своите изостанали региони: евродепутат

В Брюксел двумилионна Словения получи два пъти повече от България за своите изостанали региони, подчерта евродепутатът от БСП Петър Витанов.

Той коментира изявлението на премиера, че е постигнал голям успех при разпределянето на евросредствата.

Социалистът добави, че иска да развенчае няколко мита.

По повод 200-те млн. евро повече за най-изостаналите ни региони, посочи: "Словения - една двумилионна държава успя да извоюва почти два пъти повече - 350 млн. евро за своите изостанали райони. Една относително съотносима като население с нас държава като Чехия - 8 пъти повече от нас - 1.55 млрд. евро по същото перо".

"С огорчение мога да кажа, че нещо, за което ние от БСП се борихме - Фондът за справедлив преход, е орязан наполовина. В това число средствата за България от 2.7 млн. евро са малко над 1 млрд. евро. Смятам, че този фонд, който целта му беше да се бори с негативните социално-икономически последици от дехармонизацията на европейския континент, е изключително важен за България", допълни той.
"От тези 29 млрд., с които се хвали нашият министър-председател,  безвъзмездните средства са малко над 24 млрд. Останалото е достъп до капитали и този достъп трябва да бъде