19min.bg

В детска градина само срещу платени осигуровки

Столичният общински съвет одобри промени в правилата за прием в детските градини в София.


Родителите ще представят при записването на класираното хлапе документ за платени здравни и социални осигуровки, а не копие от данъчната си декларация. Вече ще е достатъчно само единият от родителите да е с постоянен или настоящ адрес в общината, а не както досега - задължително и двамата. Предимство при кандидатстването за записване в детска градина ще имат децата, посещавали минимум 9 месеца самостоятелна  ясла.


Гласуването на промените в наредбата предизвика дискусия с различни предложения.


По думите на Стефан Иванов от СДС най-радикалното решение би трябвало да е до класиране на останалите деца в детските градини да се стига единствено, след като в тях са настанени децата на двамата родители, родени в София. Предложението му беше отхвърлено. „Тези правила се обсъждат от три години, актуализират се от нови обстоятелства и нови решения, но ние трябва да се следваме от законите в страната", посочи в отговор кметът Йорданка Фандъкова. По думите й предложението на Стефан Иванов е връщане в началото.


Съветници от ДСБ посочиха, че предлагането на услугата трябва да се либерализира, като тя се финансира в по-голямата част от родителите на децата. Според Владимир Кисьов дофинансирането трябва да е съобразно доходите на родителите - тези с по-високи трябва да плащат цялата сума, а с по-ниски доходи да се дофинансират от общината.


Съветниците приеха предложението на БСП кметът на София на всеки шест месеца да внася отчет за изпълнението на плана за покриване на недостига от места.


Йорданка Фандъкова заяви, че общината ще продължи дейността по увеличаване на броя на местата в детските градини. „Държавата и общината трябва да инвестират в образованието. Това е инвестиция, която се връща. Общината изпълнява своя ангажимент. Трябва да увеличаваме инвестициите. Безспорно става въпрос за социална дейност", беше категорична Фандъкова. Според нея общо над 1200 места ще бъдат открити в детските градини, като ще се направят нови детски градини, ще се освободят и сгради, които са използвани по друг начин. „Надявам се тази тема да не се използва за предизборни дебати", категорична е Йорданка Фандъкова. Тя не можа да прогнозира колко деца ще останат извън детските градини, „но използваме всяка възможност за увеличаване на местата. Вече имаме квартал, където недостигът е преодолян".


6400 са свободните места в детските градини и ясли в София за предстоящия прием, каза Мария Минчева от Дирекция Образование в общината. 2700 пък са свободните места за яслите. Родителите могат да кандидатстват от 28 февруари до 28 април.