19min.bg

В ГЕРБ редили правителството преди изборите

Част от правителството бе готово преди изборите, призна председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Това стана по време на първата среща на ръководството на партията с новоизбраните й депутати в луксозен хотел в подножието на Витоша. По молба на кандидата за народен представител Тодор Йосифов, по-известен като рапъра Маниака, той няма да бъде депутат в 41-то НС.


Бойко Борисов престоя на опознавателната среща около час и половина. На излизане той потвърди, че Цветан Цветанов ще бъде председател на Парламентарната група на ГЕРБ, докато бъде съставен кабинетът. Ще се търси негов заместник, след като той стане министър. Остава номинацията на Цецка Цачева за председател на Народното събрание. Лъчезар Иванов ще е заместник-председател на парламента от страна на ГЕРБ. Божидар Димитров със сигурност няма да е министър на културата, но е готов да поеме парламентарната комисия по култура.


Утре в 16 ч президента Георги Първанов ще връчи мандата за съставяне на правителство на Бойко Борисов. По конституция Борисов има 7 дни срок, за да реализира проучвателния мандат. Ако той е успешен, президентът предлага на парламента избирането му за министър-председател заедно с посочените от него министри. Лидерът на ГЕРБ вече обяви, че България ще има действащ кабинет на 27 юли.