19min.media

В Майчин дом лекуват жена с две матки

Лекари лекуват жена с две матки в "Майчин дом". Медиците помогнаха на 28-годишната българка с рядка аномалия, съобщиха от здравното заведение.


Тя е приета по спешност в края на миналата седмица. Преди година е имала спонтанна бременност и за щастие в "по-добрата" матка. Раждането е станало в 34 гестационна седмица на нормален доносен плод. От "Майчин дом" обясняват, че в 3-4 лунарен месец на бременността е наблюдаван един рядък феномен, при който небременната матка изхвърля цялата лигавица, с което е създала сериозни диагностични проблеми за наблюдаващите лекари.


Миналата седмица обаче жената влиза в болницата със силни болки, предизвикани от запушване и изпълване с кръв на дясната матка. Оказва се, че по време на менструалния цикъл едната матка се дренирала по-лошо от другата и по ретрограден път кръвта предизвиква "остър корем".


"Преминахме веднага към оперативна интервенция за отстраняване или иначе казано десностранна хемихистеректомия. Запазихме "добрата" матка заедно с яйчниците и съм оптимист, че тяхната функционалност е запазена и жената може да роди отново", коментира ръководителят на оперативния екип доц. Божидар Славчев, началник Клиника по тазова, онкогинекологична и ендоскопска хирургия в "Майчин дом".