19min.bg

В некоалицията не ни казаха за новите заеми: Борисов

“Ние, като некоалиция, до този момент не сме информирани, че правителството се готви за нови заеми”, заяви от Търговище лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който влезе на срещата с избиратели и съпартийци от града под под звуците на We will rock you на Queen.


В събота финансовият министър Асен Василев съобщи пред БТА, че до края на годината предстои вземането на нов дълг. Сега Борисов подчерта, че шефът на МФ призна, че има по-малка събираемост от Митници и от НАП.


Признанието на Василев за нуждата от нов заем идва седмица, след като 19 минути писа, че страната се нуждае до дни или седмици от спешен заем в размер не по-малко от 4 млрд. лв., за да не спре да плаща.


„Защото пестеливо не казва, в следствие на кои правителства това се е случило“, посочи Борисов и обясни защо е мнителен към Кирил Петков. „Ние от 3 г. не сме в управлението, не сме имали шеф на Митници, на НАП, не сме имали финансов министър, кои правителства са виновни за това положение на бюджета? Защо колегите от Да, България! не го коментират също е въпрос към тях”, запита той.


От Търговище депутатът Теменужка Петкова също засегна темата за новия заем.


„Аз съм член на бюджетната комисия и за мен беше неизвестно, че има такова намерение. Причината е състоянието на бюджета. И една от основните причини, въпреки че не се казва истината, е, че има неизпълнение на приходите и то основно приходите от ДДС на Митници“, каза тя. По думите ѝ сега „влизаме от дълг в дълг, не е ясно и какъв ще бъде размерът му”.


Ситуацията коментира и бившият финансов министър от Борисов 1 - Симеон Дянков. “Вземането на външен дълг дни след избухването на нов регионален конфликт е най-малкото странно решение. Дали не е свързано с комисионни?”


Напомняме, че още в края на лятото стана ясно, че НАП събра с 2 млрд. лв. по-малко ДДС и хазната се оказа в дефицит въпреки ошушкания БЕХ. Ведомството, което оглавява повторно лансираният от Василев - Румен Спецов не оправда надеждите амбициозни приходи от данъци в Бюджет 2023 и най-вероятно те няма да бъдат събрани в пълен размер и до края на годината. Всичко това се случва на фона на 10% инфлация.


За да запълни дупките МФ посяга на такива ключови сектори, като енергетиката и ВПК. Те останаха без възможност за нови инвестиции, което им предрича възможен фалит другата година, а без тях хазаната можеше да бъде двойно на минус с 4 млрд. лв.


Още миналия понеделник 19 минути писа, че след като приключи положителният за бюджета ефект от източването на 2 млрд. лв., което финансовият министър наложи на БЕХ, ВМЗ, Компания Индустриални зони и другите държавни предприятия, като им отне 100% от печалбата и от възможността да инвестират в нови мощности, което е пагубно особено в енергетиката, но и в единствения ни растящ експортен отрасъл – оръжията, бюджетът е на червено.


Дупката е над 2 млрд.лв. по оценки на бившия вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков и на експерта Пламен Данаилов, като по оценки на БНБ поне 1,8 млрд.лв. по-малко са събрани само от основния пълнещ хазната ДДС – данък добавена стойност. И това на фона на увеличената с 1000 лв. (до министерска) заплата на шефа на НАП Спецов, декларирал непостижим математически според доходите му апартамент за над 1 млн. лв. в Дубай. Към тази неприятна информация се добавя почти 100% загуба на втория транш от Плана.


Самият Василев посочи пред БТА, че кабинетът ще разчита на парите фискалния резерв. “Той е над 11 млрд. лв. Така че можем спокойно да финансираме дефицита през фискалния резерв. Има доста сериозен падеж догодина, когато трябва да върнем стар дълг”, каза той. В Закона за бюджета за 2023 г. е записано, че в рамките на годината държавата може да поеме до 7,5 млрд. лв. нов дълг. Василев обясни, че в оставащата част от годината "ще си изпълним това, което е по бюджет заложено по отношение на емисиите на дълг".


Егор Глазунов