19min.bg

В обществото трябва да се възпита нетърпимост към домашното насилие: Шефът на СОС

"В обществото трябва да се възпита нетърпимост към домашното насилие, а „нито една повече“ да се превърне в статистика.


Благодаря на Момичетата от града  за поканата да се включа в конференцията „Заедно срещу насилието“ и да споделя положителните резултати, които постигаме заедно с неправителствения сектор в борбата срещу домашното насилие.

С разкриването на първата у нас „Правна клиника“ даваме възможност 100 дела за домашно насилие в София да бъдат водени, очаквам при изчерпване на ресурса да бъдем уведомени, за да осигурим допълнително финансиране.

От края на миналата година двойно повече жени могат да получат подкрепа с отварянето на втория кризисен център за пострадали от домашно насилие. Досега на територията на Столичната община действаше един кризисен център, който осигуряваше подкрепа на около 50 жени годишно. С отварянето на втори можем да обхванем над 100 пострадали от домашно насилие на година.

 След спечелен конкурс Фондация Асоциация Анимус/Animus Association Foundation  предоставя социалната помощ на потърсилите закрила в защитеното жилище. Кризисният център цели както да се ограничи рискът от повторно насилие спрямо настанените лица, така и те да получат последваща психологическа помощ и подкрепа. Потърсилите закрила в кризисния център, могат да останат напълно безплатно със своите деца и при поемане на разноски от първа необходимост до 6 месеца.
 Подкрепяме организациите, които имат грижата за превенция и пострадали от домашно насилие хора.

Заедно с кандидатите за народни представители от ГЕРБ-СДС  адвокат Рая Назарян и Анна Александрова  изразихме подкрепата си за законодателни мерки за подобряване на правната уредба и се присъединихме към апела на 35 неправителствените организации в следващия парламент промените да бъдат приети. Във всяка правова държава трябва да има работещ механизъм, законодателна база и адекватни институции", съобщи шефът на СОС Георги Георгиев.