19min.bg

В университета било опасно, а ни пращате в К19-отделения: Студент по медицина



"Здравейте! Искам да ви запозная с втори сезон на един проблематичен филм, жанр трагико-комедия. Също искам да попитам властимащите, онези които взимат важните решения за моето образование, няколко деликатни въпроса.
По повод преминаването към онлайн обучение на медицинските университети , смятате ли, че тази форма би ни подготвила практически на нужното ниво, което вие парадирате, че имаме след дипломиране?
Знаете ли, че дори и при присъствено обучение има студенти, които не познават хирургичния инструментариум. Студенти, които никога не са хващали скалпел, такива, които никога не са шили една елементарна рана.
Не всичко е хирургия, да... Има студенти, които никога не са слушали сърце или бял дроб. Такива, които не могат да различат перикардно триене от боботене на Фики в 33.
Има и такива, които никога не са виждали ехограф, които не са се запознали поне минимално с методите на образна диагностика.
Смятате ли, че онлайн тези практически минимуми ще бъдат покрити?
Всъщност... какъв е планът ви за действие? Тепърва да обучавате д-р Х, който е на 75г как да борави с интерактивните технологии и как да води онлайн обучение ли? Или пък, да ангажирате д-р У, който е на 28г да ни преподава от вкъщи когато би трябвало да си почива след всички часове работа, след всички написани ИЗ-та, след всичкото четене за колоквиуми?
А какъв резултат очаквате да постигнете? Прекратявате присъственото обучение, с което