19min.bg

В залива Суда на о.Крит ще бъде изградена втора военноморска база

Макар дискусиите по новото Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната (MDCA) между Атина и Вашингтон да продължават, гръцки военни източници разкриха пред изданието Kathimerini, че независимо от формата на документа, в залива Суда на остров Крит ще бъде създадена втора военноморска база, предаде Фокус.


Новата база ще бъде част от националния оперативен план за следващите години и е свързана с решението Гърция да установи по-постоянно присъствие в Източното Средиземноморие.


Практически погледнато, Атина иска постепенно да създаде военноморска база, която да включва все повече подразделения на флота.


Що се отнася до техническата част на преговорите, най-належащото искане на Гърция се отнася до интегрирането на въздушните и военноморските съоръжения на остров Скирос, които въоръжените сили на САЩ ще могат да използват на ротационен или фиксиран принцип.


Въз основа на съществуващите разпоредби на MDCA, американските въоръжени сили имат, освен базата в залива Суда, ротационно присъствие на редица други места, като Стефановикейо, пристанището на Александруполис и авиобазата Лариса.