19min.bg

Вагенщайн: Духовен баща на Левицата

Новото обединение Левицата! представи гражданския си съвет с председател Анджел Вагенщайн. Почетната роля се пада на столетника-легена, който е предпоследният оцелял антифашист със смъртна присъда преди 9 септември 1944 г. и дисидент преди 10 ноември 1989 г.


Режисьор по призвание той е и първият и единствен българин с награда от филмовия фестивал в Кан, а в последно време и критик на соцлидера Корнелия Нинова, която го прогони от партията, в която членува 3/4 век. Напомняме, че новото обединение се позиционира именно, като алтернатива на БСП в лявото пространство.


В гражданския съвет към формацията ще се включат изявени общественици, интелектуалци, граждански организации, инициативни комитети. На учредяването присъстваха още леви авторитети като социологът проф. Иво Христов, историкът проф. Искра Баева и др.


Напомняме, че Левицата събра под крилото си: Изправи се, България на Мая Манолова,  АБВ на експрезидента Георги Първанов с лидер Румен Петков, Движение 21 на Татяна Дончева, Българска прогресивна линия на Красимир Янков, Нормална държава на Георги Кадиев и МИР на Симеон Славчев и редица лица от БСП.