19min.bg

Вълчев: Не препоръчваме да пускат децата в ясли и градини, въпреки че ги отваряме

Не препоръчваме на родителите да пускат децата си в детските ясли и градини, въпреки че ги отваряме. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде Фокус.

По думите му след проведената анкета резултатите показват, че 38 % от родителите са готови да пуснат децата си веднага да посещават детските градини и ясли, но 30 % се колебаят.

„Епидемията и опасността далеч не са отминали. Най-безопасната и сигурна среда е у дома“, отбеляза министър Вълчев.

По-голямата част от детските градини се очаква да отворят следващата седмица, а групите да са със средна посещаемост. По думите на министъра първи ще възстановят дейността си частните детски градини.

Министърът увери, че при редки изключения, ако има многочислена група, директорите ще намерят начин да осигурят безопасни условия. От МОН официално не са поставили максимално ограничение за броя на децата в групите. По думите на Вълчев децата ще прекарват повече време навън, тъй като това е по-безопасно.
"Не може да има дистанция вътре в групите между децата, тя не може да се осигури. Учителите ще бъдат снабдени с предпазни средства: маски и шлемове", отбеляза той.