19min.bg

Валидни са резултатите на ЦИК, не от паралелно преброяване!

Паралелното преброяване няма отношение към отчитането на резултата от изборите. Валидни са само резултатите от изборите на Централната избирателна комисия, заяви председателят на ЦИК Красимира Медарова пред БНР.


Тя посочи, че сигнали за сериозни предизборни нарушения към момента няма. Подготовката на избирателните комисии е извършена, проведени са обучения на районните комисии, те от своя страна са обучили секционните.  Медарова счита, че секционните комисии ще се справят със задачите си, но новите моменти в закона ще доведат до по-продължително време в обработката и отчитането на резултатите, което неминуемо ще рефлектира върху крайния момент на обявяването на резултатите.


Надяваме се това да е в законовите срокове, заяви тя. Председателят на ЦИК призна, че е имало притеснения за използването на копирната техника в малките общини. В чужбина също е доставена техника и проблемът е решен.


Новият момент в Изборния кодекс, свързан със сканирането на протоколите, може да доведе до известно забавяне, но законовите срокове ще бъдат спазени. Това заяви Ивайло Филипов, изпълнителен директор на "Информационно обслужване" - фирмата, която ще брои резултатите от парламентарните избори.


Той каза още, че в "Информационно обслужване" работят доказани професионалисти, които не се притесняват от паралелното преброяване на наетата от няколко политически партии австрийска фирма. Австрийската фирма, която ще брои гласовете, има голям опит в обработка на данните от избори. Нямам притеснения относно дейността, която ще се извършва, каза той.