19min.bg

Ваня спаси Братоев за шеф на метрото

Искаха да сменят ръководствата на общинските фирми, с които ГЕРБ работи от години - сменени са. Остана Ганчев на електротранспорта и след като вчера отказах да подкрепя доклада - Братоев от Метрополитен.


Е, защо е тоя рев на улицата, Джон?, сподели във ФБ Ваня Григорова. Тя справедливо иронизира ППДБСС, които в кампанията реваха срещу назначенията на ГЕРБ и техните директори в общинските дружества, а когато сами внесоха предложение за махането им, но само поради изтичане на мандати, изведнъж се впуснаха в пламенна защита на досега наричаните от тях "калинки". Дали от жегата, дали от друго, ситуацията наистина плаче за лекарска консултация.


Заплетеният казус беше с отдавна преминалия в пенсионна възраст несменяем още от некрасивото време на Янчулев и Софиянски шеф на метрото Братоев.


Ако за пламенната защита на Борис Бонев има обяснение - писали сме какви ненужни стрелки направи той "и екип", както по странен в търговското право начин беше формулирана документацията, за Братоев срещу грандиозна сума от джоба на данъкоплатците. Но изненадваща е позицията на Ваня Григорова. И двамата с Бонев наричат Братоев "човека, който направи метрото".


Братоев не е изкопал и сантиметър от него. Направили са го десетки хиляди работници. Парите пък са ги осигурили първо Петър Стоянов и Софиянски от чужд заем за първите 5 станции, после Борисов и Фандъкова от ЕС, дори при еврокомисар, който не си говореше с ресорните български министри.


Понеже сме писали и за скандалните поръчки за градеж на подземната железница от фирми за крушки на близки до изявени олигарси, освен на абонирани за целта и доказали некачествената си работа в София другари като старозагорците от Трейс, а баш от центъра на вселената са корените на Бонев, за още по-скандалното "сертифициране" против всякакви европейски правила на китайски ... крушки, но продавани на метрото на цените на истински добри европейски, което всеки може да види на 19min.media, няма да се разпростираме надълго. Писали сме и за скриването на информация за нечувана безотговорност при прокарването около театър София, за която кметът разбра от 19 минути.


Не можем, разбира се, да пропуснем намирисващата силно поръчка с един кандидат за печатане на билетчета за милиони баш на червения депутат Петър Кънев съвсем преди - след дълга съпротива на Братоев, и метрото да се включи към останалия градски транспорт и да влезе в системата на единните билети и карти.


Ненужна поръчка, също като милионите за същия този депутат - печатар на екостикерите, също като поръчката за бюлетините и протоколите на изборите в страната, давана на човек, който е водач на листи на същите тези избори и се ... избира на тях. Чутовен скандал. Но приглушен най-вече от уж противниците на "дълбоката държава", на този и онзи модел...


Преди билетната революция да се произведе не и без наша помощ, метрото беше като феод, където никой не можеше да каже точно какво е влязло и какво е излязло. При превози за поне 700 000 лв. на ден, става въпрос за паричен поток от 255 500 000 млн. лв. Години наред, преди бастионът да падне и да придобием, макар с голямо закъснение, сегашната модерна система за придвижване.


Още много ще пишем по темата. Това е едно добро начало.

Пламен Веселинов и Радостина Тонева