19min.bg

Външно дава пари на обрани в чужбина

Специален бюджет за помощ на закъсали зад граница българи ще бъде предвиден в нов закон. Според проектът за нормативен акт пътуващите в чужбина ще трябвла да плащат задължителни застраховки.


„В новия Закон за задълженията на държавата по отношение на българските граждани ще се регламентират точните действия, които трябва да се предприемат от нашите консулски служби, когато наши сънародници са изпаднали в беда в чужбина“, обясни външният министър Николай Младенов.


В основата на бъдещия закон са залегнали три основни принципа. На първо място ще се предложи създаването на фонд, който да се използва при евакуации, кризи, както и при индивидуални случаи, когато гражданите нямат средства да си издадат нови документи или сами да се приберат, ако са били обрани или измамени.


На второ място ще се предложи създаването на задължителна застраховка Помощ при пътуване. Такава застраховка съществува и се използва при случаите, когато се наложи спешна медицинска помощ или подпомагане за завръщане в родината. На трето място целта е да се развие доброволният регистър, който ще позволи на МВнР да следи къде по света има български граждани.