19min.bg

Външно се моли за поздравителни туитове

Дипломатическите ни мисии по света са били впрегнати да просят за поздрави по случай националния ни празник, сочи факсимиле представено от Биволъ. Навръх 3 март ведомството на Екатериха  Захариева разпрати инструкции  до всички задгранични представителства на България, в които изрично се подчерта да не забравят да отбележат в туит министъра и вицепремиера - т.е нея.


„Във връзка с предстоящия национален празник ви молим да направите постъпки пред Министерството на външните работи на държавата на акредитация с молба от името на съответния външен министър да бъде разпространен поздравителен туит по повод националния празника на България, а в туита да бъдат споменати с т.нар. таг вицепремиерът и министър на външните работи Захариева, както и профилът на Министерството на външните работи”, сочи буквалният текст на съобщението със запазена стилистика.


Подобно измолване не съвсем  отговаря на дипломатическия протокол и може да се каже, че уронва престижа на задграничните ни мисии. Гафът обаче не е уникален за министерството оглавявано от Захариева. Само преди дни стана ясно за друга издънка на външно покрай бизнесмена Васил Божков и съдружника му Георги Попов, които са издирвани с искане за екстрадиция  обратно у нас.


Оказа се, че двамата са напуснали България с валидни служебни паспорти издадени от Министерството на външните работи, съобщи Биволъ. Именно тези ВИП документи  са осигурили бягството им  в ОАЕ. Спецпаспортите са били анулирани на 17 февруари 2020 г., седмица след напускането на 2-та от България, едва след първото официално отправено запитване от Биволъ до ведомството на Захарива.  


 От Външно се впрегнаха да отричат, че  Божков да е използвал служебния си паспорт "включително при последното си напускане на страната". Българските граждани използват лична карта при напускане, но паспорт при влизане в друга страна, което разбива всички опити за потулване.  


Издънките са запазена марка на самата Захариева. Преди седмица тя запецна на името на изтъкнатия езиковед  акад. Алексадър Теодоров-Балан, и го прекръсти на „Балабан”. Външният министър явно не чувала за първия ректор в историята на Софийския Университет и основоположник на българската филология академик.


Другият коронен номер на Захариева са нейните командировъчни тоалети, които смайват всички дипломати по света със своята често пъти неуместна екстравагантност. Любопитно, че именно вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева публикуваха за обществено обсъждане проект на Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация.


Практиката сочи, че нашият дипломат №1 не умее да се държи дипломатично дори в собствената си културна среда. Припомняме, че военни от резерва поискаха оставката на Захариева заради "чутовния гаф”, след  като в интервю и на практика призна „македонския език“.