19min.bg

Въоръжават контрольорите с електрошокови палки

Контрольорите в столичния градски транспорт ще получат електрошокови палки, научи 19`. Въпросът се обсъждал от доста време и вече е постигнато съгласие по него. Първи щели да бъдат снабдени екипите от мъже, които проверявали най-тежките, рискови линии, твърдят запознати. „Законът не забранява носенето на на т. нар. „хладни оръжия“ към които спадат и палките“, каза за 19` юристът Огнян Варадинов. Според закона обаче те могат да влизат в употреба само при „неизбежна отбрана“, като методите трябва да съответстват на интензивността на нападението, отбеляза той. Ако пътник влезе в словесен спор с контрольор, дори и да е надвишен добрият тон, проверяващият няма право да използва палката.


Това може да стане само ако пътникът нападне проверяващия. Тогава  той може да премине към т. нар. „неизбежна отбрана“, която е разписана в чл.13 на Наказателния кодекс. Ако обаче човекът падне на земята, или спре да се държи агресивно, отбраната трябва да бъде прекратена, коментира Варадинов. Според него в конкретния случай използването на такива средства за отбрана са спорни, защото пространството в градския транспорт е малко и често там има много хора и може да настъпи паника. А това от своя страна не изключва възможността при сблъсък да бъдат засегнати и пътници, които не са замесени в скандала.


От кметството категорично отрекоха да се предвижда подобна стъпка. „Никога не е обсъждано подобно нещо, от вас чувам за това“, коментира за 19` зам.-кметът по транспорта Александър Цветков.


Контрольорите в столичния транспорт са около 100 души. Както вестникът писа, сред тях имаше и един въоръжен, който се оказа ''невинен'', след скалъпени обяснения. В момента той практикува рисковата си професия по по-леките линии, където  не може да блесне с каубойските си изпълнения.