19min.bg

Въпросът с ваксините е решен: МЗ

„Правителството взе решение да се присъедини към договора, който ЕК е сключила с Пфайзер и се осигуряват ваксини за 2022 и 2023 г. за целия ЕС”, заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров по време на брифинг след заседание на МС.


„Така че въпросът е решен. Ваксини на тази компания ще бъдат осигурени за следващите 2 г.  у нас. Влиза в сила моя заповед, с която разпореждам на РЗИ-ата да осигурят доставката на ваксини до всички лични лекари", обяви той.


"Ще бъдат създадени мобилни групи за хора, които са неподвижни или живеят далеч, като съдействие ще окажат органите на МВР, социалното министерство, областните управители, кметовете и здравните медиатори", добави министърът.


"Зелените коридори не се затварят, те дори ще се разширяват, като в петък, събота и неделя ще се ваксинират всички граждани, включително и тези, записани в електронната система. Този режим на ваксинация е предвиден за 2 месеца, надявам се да успеем да ваксинираме тази рискова група, защото това е решаващо за успеха срещу епидемията. Ако успеем да го направим, това ще ни развърже ръцете да премахнем много от съществуващите мерки и ограничения, каквото е желанието на гражданите", подчерта той.