19min.bg

Вартоломей: Независима украинска църква е "голямо историческо събитие"

Вселенският патриарх Вартоломей нарече предоставянето на автокефалия на Украйна "голямо историческо събитие" и обеща, че то ще завърши с предоставянето на томос, въпреки опозицията на някои църкви, предава Фокус.


"Господ благослови изминалата година. Ние Го прославяме за всички благословии, които ни е дал, и особено за великото историческо събитие на автокефалията на Църквата на Украйна, дело, което ще приключи и ще бъде благословено тази неделя в присъствието на новия примат на тази посестрима църква и в присъствието на президента Порошенко. Тук те ще получат томос за автокефалия ”, каза Вартоломей.


Той подчерта, че това решение "има много силна опозиция", но тя няма да разколебае позицията на Константинопол.


В заключение патриархът изрази надеждата, че 2019 г. ще бъде година на мир за целия свят, а Православната църква ще се моли за него.


„И се молим сестринските църкви, които несправедливо се противопоставят на решенията и инициативите на Константинополския престол, най-накрая да започнат да мислят по-логично и справедливо, с голямо уважение и благодарност към църквата на нашата Вселенска патриаршия”, добави Вартоломей.