19min.bg

ВАС обяви екостикерите за незаконни 4 г. след 19’, почерпен ли е обжалващият в полза на червения депутат Кънев министър Гвоздейков?

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени екостикерите за колите, които бяха въведени в България през 2021 година и вдигнаха от 3 до 5 пъти цените на автопрегледите на 3 млн.български шофьори. При това без да предлагат каквато и да било услуга, защото същите данни вече са налични при КАТ и в Тол-системата и от въпросните стикери няма никаква нужда.


Както вече 3 години пише 19 минути, екостикерите са и незаконни според чл.105 на Закона за движение по пътищата, който забранява лепенето на каквото и да било по стъклата на возилата. Същото, апропо, важи и за застрахователните стикери.

Екостикерите, както и застрахователните, са личен бизнес на семейната печатница на червения депутат Петър Кънев. Те му бяха дадени за „компенсация”, тъй като вече не печата винетни стикери, откакто страната ни се сдоби с най-модерната в Европа толсистема. Става въпрос за не по-малко от 20 млн.лв. пари на данъкоплатците годишно. С толкова могат да се купят няколко хеликоптера за гасене на пожари или да се вдигнат няколко изгорели села.

Същият герой, който едва ли ще попадне в следващия парламент, тъй като по устава на БСП отдавна е преминал 12 г. депутатстване, а той важи за ВСИЧКИ, издигани като кандидати на партията, печата също бюлетините и протоколите за изборите. Което е огромен скандал.

Решението на Върховния съд е по жалба на юриста Петър Славов, който е обжалвал липсата на остойностен икономически анализ преди въвеждането на лепенките. ВАС се е произнесъл, освен отмяна на стикерите, Министерството на транспорта и съобщенията да плати на Славов разходите по делото.

От ведомството на Георги Гвоздейков обявиха пред OFFNews, че ще обжалват решението пред петчленен състав на съда.

Екостикерите на колите бяха въведени точно преди 4 години. Лепенките се получаваха при преминаване на годишен технически преглед.

Замисълът на мярката бе да се ограничи движението на силно замърсяващи автомобили в централните градски части, напомня offnews.

А ние се питаме от какъв зор министър Гвоздейков обжалва решение на съда, което отменя незаконни стикери, носещи над 250 000 000 млн. щети годишно на населението, измерени в надуване на цените на прегледите и в плащане за ненужните лепенки? Още повече, пак ние – данъкоплатците, финансирахме по европроект закупуването на самата машина за стикерите по програма на Министерството на икономиката по време, когато взелият я Кънев беше шеф на комисията по икономика в Народното събрание, а поради това ведомството му беше подопечно. Още един отявлен конфликт на интереси.

Последният опит да бъде променена ощетяващата 3 млн. българи пряко, а останалите 3,5 млн. косвено – през точенето на бюджета, екостикерна система беше на депутата от ДБ Божидар Божанов. Той прокара на първо четене в миналия парламент отмяната на екостикерите, но спря дотам.

Уж антикорупционният кабинет Денков можеше да отмени очевидно незаконната и ощетяваща българите наредба, на базата на която се плаща на Кънев, само че и той не понечи да спря точенето на държавните милиони.

Почерпени ли са тези хора?

Отговора може да си го даде всеки.


Радостина Тонева