19min.bg

ВАС отмени текст от Наредбата за условията и реда за провеждане на конкурс за частни съдебни изпълнители

Заради допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила състав на Седмо отделение на ВАС отмени текст от Наредбата за условията и реда за провеждане на конкурс за частни съдебни изпълнители и осъди Министерството на правосъдието да плати разноските по делото.



Жалбоподателят поддържа оплаквания за незаконосъобразност на оспорената подзаконова норма с твърдения, че същата е в противоречие с чл. 10, ал. 1 от Закона за частните съдебни изпълнители (ЗЧИ), тъй като при приемане на изменението не е било взето мнението на Камарата на частните съдебни изпълнители, което е довело до съществено нарушение на административнопроизводствените правила. Изтъква също, че оспорената разпоредба противоречи и на чл. 14 от Закона за нормативните актове (ЗНА), тъй като с извършеното изменение без изрична разпоредба е придадено обратно действие на правна норма в подзаконов нормативен акт. Иска се отмяна на цитираната разпоредба със законните последици от това.



Съгласно императивното правило на чл. 28, ал. 3 от Закона за нормативните актове,  проект на нормативен акт, към който не са приложени мотиви, съответно доклад,  не следва да се обсъжда от компетентния орган. В случая, независимо че липсват мотиви или доклад, проектът на нормативния акт е приет от компетентния орган. Посоченото нарушение е самостоятелно основание за отмяна на оспорената разпоредба.