19min.bg

ВАС отново ще гледа делото за изграждане на завод на Вълка за каменна вата в село Върбовка

Върховният административен съд отново ще гледа делото за изграждане на завод за каменна вата с изгаряне на големи количества битови отпадъци край павликенското село Върбовка. Инвестиционното намерение е на фирма на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка.

Заседанието е насрочено за 16 септември от 11.00 часа и е по жалбата на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново и Сдружение "Ти решаваш" срещу решението на Административен съд София-област от 12 юли миналата година, с което се даде "зелена светлина" за инвестицията на фирма "Петрургия" на Румен Гайтански, която включва изгарянето на хиляди тонове боклук край село Върбовка.

Фирмата на Гайтарски има 35-годишна концесия върху кариерата за базалт в Павликенското село и там планира да изгради завод за каменна вата, в който като енергоизточник се предвижда изгарянето на близо 1200 тона боклук на денонощие.

Срещу завода има подписка от над 20 000 жители от общините Велико Търново, Павликени, Сухиндол, Севлиево и Левски.

Първото заседание на Върховния административен съд беше в средата на април тази година и беше отложено заради нередовно призована страна по делото.