19min.bg

ВАС потвърди отстраняването на кмета на район Илинден

Върховният административен съд потвърди предварителното отстраняване на кмета на район "Илинден" от Общинската избирателна комисия (ОИК)-София. В определението си върховните съдии не се изказват по мотива за отстраняване - регистрация на фирма във Великобритания от кмета- гурбетчия Емил Бранчевски, а по едно негово искане.


Той смята, че ОИК-София не е трябвало да го отстранява предварително като кмет преди съдът да се е произнесъл окончателно дали наистина е регистрирал търговско дружество в Лондон на 15 февруари т.г., в което той е директор.


Бранчевски твърди, че някой друг го е регистрирал като е ползвал неговите лични данни.


Временни кметове ще ръководят софийските райони "Илинден" и "Оборище" заради решението на Общинската избирателна комисия - София (ОИК) да отстрани избраните на местните избори миналата година редовни кметове.


Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров е внесъл доклади за избор на изпълняващи длъжността кмет на двата района на мястото на Емил Бранчевски ("Илинден") и Георги Кузмов ("Оборище").

Предложенията трябва да бъдат гласувани на заседанието на общинарите в четвъртък, 25 юли. Той предлага временно районите да се ръководят от заместниците на избраните с подкрепата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ)/"Спаси София" Емил Бранчевски и Георги Кузмов.


"Внесох два доклада до Столичен общински съвет за определяне на временно изпълняващи длъжността кметове на районите "Оборище" и "Илинден". До това се стигна след като ОИК услужливо за някои политически кръгове прекрати правомощията им на законно избрани районни кметове", написа на страницата си във Фейсбук Цветомир Петров. Той предлага район "Оборище" да се ръководи от Милена Алексиева, а "Илинден" - от Мариела Димитрова.


Докато се водят дела


Цветомир Петров припомня, че Георги Кузмов и Емил Бранчевски "водят дела, за да докажат, че основанията за прекратяването на техните правомощия от страна на Общинската избирателна комисия са неоснователни и искрено вярвам, че правото ще бъде на страната на справедливостта и решението на съда ще бъде в тяхна полза".


"Надявам се съвсем скоро те отново да се върнат начело на районните администрации, но дотогава техни заместници временно ще изпълняват функцията на кметове, така че да гарантираме, че активната работа в районите "Оборище" и "Илинден" ще продължи", пише председателят на СОС.


"Задкулисието полага неимоверни усилия да спре новия начин на работа и осветляването на процеси, случвали се в районните администрации, но преди 9 месеца софиянци ни гласуваха доверие да променим към по-добро града, в който живеем и ние няма да се откажем", казва още Цветомир Петров.


 Върховният административен съд окончателно се произнесе по искането за спиране на предварителното изпълнение на решението на ОИК за отстраняването на Емил Бранчевски като кмет на район "Илинден". Така незабавното отстраняване на кмета влезе в сила, въпреки че делото по същество за решението на ОИК за несъвместимост още е на първа инстанция.


Избирателната комисия реши да отстрани Бранчевски заради участието му във фирма, регистрирана във Великобритания. Кметът на "Илинден" обаче твърди, че тя е създадена без неговото съгласие и при злоупотреба с лични данни. Адвокатите на Бранчевски съобщиха тази седмица, че от британския фирмен регистър са изпратили информация, че името на Бранчевски е заличено от британското дружество, тъй като нямало данни той да е искал създаването на компанията.