19min.bg

Вашингтон отказа да издаде виза на руски министър за участие в среща на върха на ООН

САЩ са пренебрегнали задълженията си като страна домакин на седалището на ООН, като са отказали да издадат визи на руския министър на вътрешните работи и на други членове на неговата делегация, твърди Москва. Владимир Колоколцев и неговите колеги възнамеряваха да участват в среща на високо равнище на министрите на вътрешните работи на ООН.

"Заради действията на американската страна участието в срещата на върха на руската делегация, ръководена от министъра на вътрешните работи Владимир Колоколцев, беше отменено", заяви в четвъртък постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя.


Дипломатът определи отказа на Вашингтон да издаде визи на руските служители като "поредното грубо нарушение от страна на САЩ на задълженията им" по споразумението от 1947 г. относно седалището на ООН.

Небензя подчертава, че предоставянето на достъп до помещенията на международната организация не е привилегия, а по-скоро задължение на Вашингтон съгласно международното право.


Това не е първият случай, в който САЩ отказват да издадат визи на руски официални лица.

В края на юли на Андрей Круцких, директор на отдела за международна информационна сигурност в Министерството на външните работи на страната, беше отказано влизане в САЩ, където той планираше да участва в сесия на ООН.