19min.bg

Вашингтон в шок: Тръмп и Ким Чен-ун се срещат през май

      Президентът Доналд Тръмп прие поканата на Севернокорейския диктатор Ким Чен-ун да се срещнат през май, съобщи съветникът по националната сигурност в южнокорейското правителство Чън Ей-йън, съобщи MailОnline.
Той информира пресата в САЩ за дългоочаквания разговор и заяви, че целта на безпрецедентната среща между лидерите е премахването на ядрените оръжия на Корейския полуостров. Съветникът не каза къде ще се състои тя. Половин час по-късно Белият дом потвърди участието на Тръмп без да потвърди датата на събитието.

 "Междувременно остават всички санкции и максимален натиск", заяви прес-секретарят на Белия Дом Сара Сандърс. 

Севернокорейците предлагат да преустановят програмата си за тестване на ядрени ракети, каза Чън Ей-йън пред официалните представители на Белия дом. По думите му Ким разбира и приема факта, че съвместните военни учения с Южна Корея ще продължат.

Високопоставеният американски служител, който говори на репортери след телевизионното изявление на южнокорейския съветник, заяви, че строгите наказателни действия срещу Северна Корея също ще останат на мястото си.

"Ким Чен-ун говори за денуклеаризация с южнокорейските представители, а не само за замразяване. Също така, няма да има тестване на ракети от Северна Корея през този период от време. Постигнат е голям напредък, но санкциите ще останат, докато не бъде постигнато споразумение. Среща ще бъде планирана!, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Американският сенатор Линдзи Греъм предупреди Ким, че " това ще бъде неговият край", ако се опита да се възползва от Тръмп.