19min.bg

Василев яко реже бюджета за култура, обеща 1%, сваля до 0,2: Фучеджиева


"Всички пера на бюджета са важни, но Асен Василев и Кирил Петков са доказали, че не разбират колко е важен бюджета за културата. Василев го доказа с една от лъжите с които спечелиха изборите, че бюджетът за култура ще е 1%, а после се оказа постепенно намаляващ бюджет от 0.6%. Технократите/бизнесмени са особено тъпи и упорити когато става дума за култура, а не за компютри и компоти. Изписа ми се компютъра да пиша статии и статуси за важността на парите за култура.


Сега шефовете на творческите съюзи са решили да изпратят отворено писмо до шефовете на всички партии. Струва ми се закъсняло. Струва ми се, че трябваше упорито и сериозно лобиране преди да се изготви този бюджет в който отново са заложени 0.6%, които ще се движат в следващите години така - 0.4%, а после 0.2%. Това е супер зле. Преди време, сега не знам как е, в съседна миниатюрна Македония бюджетът беше 2%.


Ясно е, че тези хора са невежи технократи. Пеенето на оперни арии в свободното време не е култура. Това писмо е закъсняло", пише Милена Фучеджиева.