19min.bg

Вътре в №1 нов уелнес хотел в света, където гостите практикуват медитация на ниво „монах"

Имам „маймунски ум“ - казва учителят по медитация.

За първи път се запознавам с това древно будистко понятие, което описва разсеяния ум, който прескача от мисъл на мисъл.

Просветляващи уроци по медитация като този са основна част от Aleenta Retreat Chiang Mai (Алеента Ритрийт Чианг Май) - севернотайландското убежище, обявено за най-добрия нов уелнес хотел в света в последните награди на National Geographic Traveller.


 Това признание е голямо значение в свят, в който уелнесът е силно конкурентна индустрия - според Глобалния институт по уелнес тя вече е на стойност около 4,4 трилиона паунда (5,6 трилиона долара).

Хотелът с 44 стаи е открит миналата година и се намира в непосредствена близост до нощните пазари, занаятчийските бутици и над 100-те позлатени храма в Чианг Май. Но въпреки градския си пощенски код Aleenta е тиха - намира се в покрайнините на града, по-близо до гористите подножия на планината Дой Сутеп, отколкото до трафика в центъра.


Тежките дървени врати на входа се отварят към тих двор. Разположен като малко село, комплексът се състои предимно от традиционни сгради от тиково дърво, построени преди 200 години. Тези постройки с цвят на мед са част от пакета, когато хотелската група Akaryn, която притежава още две убежища Aleenta в Южен Тайланд, придобива земята.


Майстор по фън шуй контролира „потока“ на уединението, спокойната атмосфера, подсилена от изобилие от растения - казва Айлбхе. На снимката горе е представен клас по хатха йога в курорта


Сега мястото е съчетание от старо и ново. Старинните сгради са преустроени с хладни теракотни подове и геометрични плочки, превръщайки се в бар, ресторант и спокоен спа център. Новопроектираната къща за гости е с каменна облицовка, вдъхновена от богато украсените храмове в Чианг Май.

Майстор по фън шуй определя „потока“ на уединението, а спокойната атмосфера е подсилена от изобилие от растения.


Особено популярно сред европейските и американските гости е медитацията на монашеско ниво с пакета „Дълбока медитация Випасана“ (от 17 000 THB/ 372 паунда/ 467 долара на вечер) - „строга тренировка на ума“, която включва дни, прекарани в медитация с облечени в шафран монаси в местните храмове.


Гостите, които се притесняват от суровите условия на тези програми, могат да изпробват водата с безплатни уелнес класове в изпълнената със светлина стая Higher Purpose.


Дните са оформени от разнообразна учебна програма. В един час вземам урок по пранаяма - древна техника за контролиране на дишането, а в следващия съм записана за сесия по терапия с тибетски пеещи купи. Уелнес инструкторите деликатно ми предлагат съвети как да поддържам всичко, което съм научила, след като си отида.


 По стените на резиденцията ми с една спалня с басейн се изкачват коралови лиани, които пускат венчелистчета в частния басейн. Влизайки във вилата, откривам атрибутите на здравословния начин на живот: закуските в минибара са домашно приготвени миксове от пътеки и какаови топчета, в ъгъла е поставена постелка за йога, а в гардероба има „дзен комплект“ - кремава комбинация от риза и панталон, която се носи, докато се упражнявате, спите или плавате из територията на вилата.

Разбирам защо управителят на хотела Томас Зингенбергер сравнява престоя тук с „glamping“ - гостите могат да дадат приоритет на уелнес, без да се отказват от лукса.

Той ми казва, че Aleenta е посрещнала „доста гости, които са претърпели прегаряне и просто искат да намерят себе си отново“. Такова търсене на душата може да бъде улеснено от интензивните програми Ayurah Retreat с разходки по пътеки в джунглата, насочени към съзнанието, и оценка на благосъстоянието от местния „уелнес майстор“.


 


На снимката е главната спалня на „вилата с четири спални от златно тиково дърво“. Мениджърът на хотела Томас Зингенбергер казва, че гостите могат да „дадат приоритет на уелнес, без да се отказват от лукса“.



„Някои пристигат в Алеента, за да се преборят с "прегарянето", а други я използват като база, от която да опознаят Чианг Май“, казва Айлбхе.


Каквато и да е причината за посещението ви, това е място, където можете да излезете от бягащата пътека на живота и да се отпуснете за момент.


Източник: dailymail.co.uk