19min.bg

Във Венецуела готвят покачване на цената на най-евтиния бензин в света

Властите във Венецуела ще повишат цената на бензина, която към момента се явява най-ниската в света, като повишението няма да е до нивото на световните ценови равнища. Това съобщи министърът на петрола Рафаел Рамирес, цитиран от РИА "Новости".


Сега един литър бензин А95 струва 0,015 долара, а пълен резервоар - около 40 цента. В контраст, една средно голяма бутилка вода струва четири пъти по-скъпо. Бензинът във Венецуела е субсидиран с до 12,5 млрд. долара годишно.


"Цената на бензина няма да достига световните равнища, идеята не е тази, но цената трябва да бъде разумна", казва Рамирес.


Преди няколко дни президентът Николас Мадуро официално откри национален дебат за възможността за повишаване на цената на бензина в страната. Мадуро смята, че справедливото ценообразуване при бензина ще балансира петролната индустрия и вътрешния пазар на горива.


Според него размерът на средствата, които могат да бъдат получени в резултат на възможното увеличение на цената на бензина - между 40 милиарда и 100 милиарда боливара - могат да бъдат изразходвани за социални нужди.