19min.bg

Въздухът, изтичащ от руския сегмент на МКС, не представлява риск за екипажа или орбиталния пост: Роскосмос

Въздухът, изтичащ от руския сегмент на Международната космическа станция (МКС), не представлява риск за екипажа или орбиталния пост, заяви руската космическа агенция Роскосмос.



По-рано служител на НАСА съобщи, че скоростта, с която въздухът изтича от модула "Звезда" при определени обстоятелства, се е удвоила. Ситуацията е под контрол и се следи постоянно, заявиха от руската космическа агенция в сряда, запитани за забележките на Джоел Монталбано, ръководител на програмата на МКС на НАСА.


"Стареенето на конструкцията на станцията и нарастващата необходимост от ремонтни дейности и поддръжка на борда изискват значителна част от времето на екипажа", заявиха от Роскосмос.



Монталбано спомена този въпрос по време на брифинг тази седмица за предстоящата мисия на SpaceX Crew-8, чието изстрелване е планирано за петък.


"В задната част на Международната космическа станция има зона. [Има] малък теч. Забелязахме, че този теч се увеличи около седмица преди неотдавнашното изстрелване и скачване на "Прогрес"," каза той, визирайки руския автоматичен товарен кораб за доставки.


Обемът на изгубения въздух се е увеличил до около два килограма на ден, в сравнение с един килограм на ден преди това, каза Монталбано.


"Люкът е затворен в тази област. Това не оказва влияние върху екипаж-8, но не исках никой да бъде изненадан, ако чуе за това по-късно", обясни той.


Използването на модула за извличане на пратката "Прогрес" не е създало проблеми по отношение на теча, каза той. Следващото отваряне на люка се очаква през април. Докато той е затворен, останалата част от станцията е "солидна".


За технически проблеми на МКС се съобщава редовно. Роскосмос заяви, че възрастта на станцията е основна причина, поради която разработва планове за нова чисто руска пилотирана орбитална структура като алтернатива на участието в международния проект.