19min.bg

Възраждане на протест пред Конституционния съд заради референдума за лева

Представители на "Възраждане" излязоха на протест пред Конституционния съд, който се очаква да заседава по жалбата на партията за отхвърления от Народното събрание референдум за запазване на българския лев.

Според протестиращите, депутатите от сглобката грубо са погазили закона и са отказали да насрочат допитването.

В отвореното си писмо председателят на Инициативния комитет за провеждане на Референдум за запазване на националната ни валута Виктор Папазов подчертава, че ако загубим българския лев, губим свободата и суверенитета си. По думите му конституционните съдии трябва да обърнат внимание на това при взимането на решението си.



По-късно пред КС ще се състои заседанието, на което се очаква да бъде взето решение по жалбата за отхвърления референдум за запазване на българския лев до 2043 г.:

"Ние очакваме да бъде погазено желанието на 604 000 българи да се свика референдум за запазване на българския лев. Те си мислят, че по този начин ще ни спрат, напротив, борбата тепърва започва, защото подготвяме заедно с нашите партньори от другите европейски държави в семейството на идентичност и демокрация една петиция, която ще бъде внесена в Европейския парламент", заяви Костадинов.


 



Снимки: Милена Виденова