19min.bg

Възраждане провокира демокрацията с руски закон-бухалка за чуждестранните агенти: Пеевски

"Внесеният от откровено проруската партия "Възраждане" мракобесен законопроект за чуждестранните агенти е тежка провокация към националната сигурност и суверенитет на България", пише в позиция Делян Пеевски.

Според него е безпрецедентен опитат да се транспонират в националното ни законодателство "закони от Русия на Путин".


Законопроектът, внесен вчера в парламента, отнема граждански права на хора и организации, които в продължение на една година са получили повече от 1000 лв. от чужбина.


Проектът предвижда, че такива лица няма да могат да преподават, нито да извършват политическа дейност. Те ще бъдат задължени навсякъде да обозначават себе си като "чуждестранни агенти".


Вносителите твърдят, че проектът им цели да „осигури прозрачност и защита на националните интереси на България“.


  "Опитите за създаване на “черни списъци“ с неудобни хора, организации, медии, училища и университети и сплашването на структури на гражданското общество се последния пристан на тоталитарните системи. Поведението на парламентарните партии към този законопроект ще бъде лакмус за тяхната ценностна ориентация и принадлежност, което е много силен сигнал към обществеността", казва още Пеевски.

По думите на Пеевски българските граждани и евроатлантическите партньори очакват обединяване и категорично отхвърляне на въпросния закон.

    "Парламентарната група на ДПС ще гласува категорично "против" всеки подобен акт на провокация срещу ценностната ориентация на България и свободата на развитие на гражданското общество и неговите структури", завършва Пеевски.


От "Продължаваме промяната - Демократична България" също са категорично против законопроекта на "Възраждане" за "чуждестранните агенти". Това се посочва в позиция на коалицията, разпространена до медиите.


Основни причини за нашето несъгласие:


Според коалицията подобна стъпка ще окаже зловредно влияние върху българското общество като например:


Заплаха за науката и културата: Рискува се дейността на български читалища, научни и културни общности и институции.
Ограничаване на образователните възможности: Български студенти със стипендии от чужбина се предлага да бъдат обявени за “чуждестранни агенти”.
Възпрепятстване на гражданското общество: Законопроектът е насочен срещу гражданските организации, които след 1990 г. свършиха огромна работа за България за укрепването и запазването на българската история и култура, и за намаляването на социалните неравенства в българското общество.
Предлага се забрана за преподавателска и научна дейност.
Забранява се участието в политическия процес на лица и организации, получили над 1000 лв. от чуждестранни източници.
Нарушава конституционните права на гражданите


От ПП-ДБ подчертават, че законопроектът предвижда отнемане на граждански права и свободи, гарантирани от Конституцията и противоречи на правото на ЕС и Хартата на основните права и свободи.


В позицията се посочва още, че законопроектът копира репресивни практики, тъй като текстът е почти идентичен с подобен закон в Русия, използван от режима на Путин за ограничаване на свободата на словото и независимата журналистика.


"Путин изнася този закон в различни страни и миналата година успя с такъв закон да спре пътя на Грузия към Европа. Заплашва независимостта на България. Недопустимо е държави, обявили България за враждебна, да определят дневния ред на страната ни", се казва още в позицията.