19min.media

Възстановяването на икономиката на САЩ ще отнеме няколко години

Възстановяването на американската икономика ще отнеме не месец, нито година, а по-продължително време, смята главният съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на икономиката, ръководителят на Националния икономически съвет и бивш финансов министър Лорънс Самърс, цитиран от БГНЕС.


"Проблемите на нашата икономика няма да се решат нито за месец, нито за година, нито за един президентски мандат. Възстановяването ще отнеме по-продължително време и историята потвърждава това", каза Самърс в института Патерсън във Вашингтон. По думите му, администрацията на Обама в течение на половин година предприема решителни и резултатни действия за възстановяването на националната икономика и първите успехи вече са налице. Но преди да можем да кажем, че икономическата ситуация се е оправила, ще е нужно време и нови усилия. В момента, напомни Самърс, безработицата все още расте, с недостатъчни темпове се увеличава равнището на кредитиране.
Той призова всички да вярват в успеха на правителствените действия. "Появилото се преди шест месеца и през цялото това време растящо чувство на страх, постепенно се преодолява благодарение на мерките, предприети от правителството. Доверието и вярата в успеха се завръщат с провеждането на програмата за възстановяване на икономиката. Американската икономика се възстановява", заяви Самърс, цитиран от РИА "Новости". Той припомни, че преди половин година, в началото на 2009 г., САЩ били близо до икономическата катастрофа. "Струваше ни се, че това е начало на втора Велика депресия", добави той.