19min.bg

Вдигането на пенсиите се отлага за 25 декември

01/02

Вдигането на пенсиите се отлага за Коледа, а през октомври, ноември и декември всички пенсионери ще получат по 120 лв. на месец.  Това гласуваха депутатите с актуализацията на ДОО след няколко часови спорове. До 25 декември се отложи преизчисляването на пенсиите с коефициента на стажа от 1,35. От тогава минималната пенсия ще стане 370 лв., а таванът 1500 лв.  От 1 октомври майчинството през втората година ще бъде 650 лв.


  Предложението дойде от шефа на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН.  То мина с гласовете на Има такъв народ, Демократична България и ДПС, както и с част от депутатите на Изправи се БГ! Ние идваме! ГЕРБ не участва в гласуването, БСП защитаваше тезата, че има пари за увеличение и на пенсиите, и на добавките от 1 октомври.

Не разбрах дали има25.html?&qstr=%D1%86%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B2"> сватба между ДПС и ИТН, попита след гласуването Георги Свиленски от БСП. Вчера заседанието на НС бе прекратено след бурни дебати, за да заседава комисията по бюджета.





Предложението е на база на изчисленията на финансовия министър Асен Василев, който каза, че добавките за всички от 120 лева на месец от 1 октомври до края на годината ще струват допълнително 734 млн. лева, а могат да бъдат дадени най-много още 300 млн. лева, предаде Дневник. Отлагането на индексацията на пенсиите със средно 12.5% от 25 декември ще струва допълнително 115 млн. лева, а дотогава по думите му всички ще вземат повече пари - по 120 лева на месец. Министърът разсея съмненията, че увеличението е само от Коледа до Нова година с обяснението, че със закона се променя и Кодексът за социално осигуряване, където с повишаването на коефициента за трудов стаж от 1.2 на 1.35 се гарантира увеличението за в бъдеще. То можело да бъде премахнато само ако някой го предложи и събере мнозинство в следващ парламент. Той каза още, че от 1 януари, когато линията на бедност става от 369 на 413 лева, хората с минимална пенсия ще могат да кандидатстват за допълнителна помощ.

Според БСП има 455 млн. лева в допълнителните приходи на бюджета, с които от 1 октомври могат да се увеличат пенсиите, и добавките към тях. От "Има такъв народ" обвиниха социалистите, че ще докарат страната до вдигане на данъците в опит да купят пенсионерите за изборите. Предизборно БСП припомни, че от 43-ото Народно събрание насам иска актуализация на пенсиите.