19min.bg

Вечерен час и тотален локдаун не се налагат засега: Кацаров

До края на деня или най-късно утре ще бъдат уточнени допълнителните противоепидемични мерки в страната. Това заяви пред БНТ служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Този следобед той ще се срещне с експертния съвет към Министерство на здравеопазването, с директори на болници и РЗИ-та.

Министърът не даде подробности за готвените мерки, но заяви, че на този етап вечерен час и тотален локдаун не се налагат.

„Ситуацията е много сериозна, много напрегната и нарастващият брой на случаите със заразени с Covid-19 и нарастващият брой на заетите легла и то интензивни легла налагат да се предприемат допълнителни ограничителни мерки. Това нямаше да се случи, ако бяхме използвали лятото да се ваксинираме, но ситуацията е такава, каквато е в момента“, коментира Кацаров.

Той посочи още:

„Днес следобед съм насрочил среща на разширен състав на Експертния съвет по епидемиология. Ще се срещна и с ръководители на болници, ще поискам становищата на директорите на регионалните здравни инспекции и до края на деня или най-късно утре ще бъде взето решение“.

Предложените мерки бяха обявени в петък, от доклад на държавния здравен инспектор Ангел Кунчев.

Предлага се или зеленият сертификат да се превърне в пропуск за