19min.media

Величие изпадна за 12 гласа, 8 партии в НС, но ще касират ли изборите и целия парламент?

Величие се оказа извън парламента за 12 гласа или с 3,9995% (за първи път ЦИК дава резултат до десетохилядни, винаги 35 г. работи до стотни), след 7-часово запецване на 99,71% обработени протоколи. Такова чудо не се беше случвало в родната политическа история. Освен, че 51-ият парламент може да се окаже касиран, ако Ивелин Михайлов подаде жалба за касиране на изборите и бюлетините - т.е. гласовете му излязат точни. Което ще създаде пълна каша, ако се стигне до избор на правителство и приемане на закони в него и всичко това се окаже нелегитимно. Досега сме имали случаи да се завъртят до 1-2 мандата след оспорване на резултати, но не и да изпадне цяла група от 10 депутати.


Това ще бъде залог и за създаване или не на ново правителство на базата на влияние във Върховния административен съд, който ще реши спора по касиране или не на проведените в неделя избори. Лостът е много силен, особено като прибавим нежеланието на някои политически сили този Висш съдебен съвет да избира нов председател на тази институция, което означава оставане на стария, не някакъв вид реформа. При това трябва да се има предвид, че процедурите по оспорване на избори се гледат с предимство и по бързата процедура. Което ще увеличи важността на ръководството на ВАС.


От изпадането на Величие печелят всички останали 8 политически сили. Измерено в мандати. Ето как:


ГЕРБ, вместо да изгуби 1, ще спечели 3 депутатски места и ще има 69.


ППДБ ще има 37 мандата. 


Възраждане ще се окаже с 35.


ДПС - Ново начало, също като останалите средни партии вдига 1 мандат и взема точно 30. При Величие вътре щяха да бъдат 29.


БСП печели 1 мандат, като вместо досегашните и наличните при 9 партии 19, получава 20 места.


АПС на Доган все е с 19. Мандат по-малко взема Слави с 18.


Даже МЕЧ, вместо 11, ще има 12 мандата.