19min.bg

Великобритания е разтревожена от новия вариант на К19 в Южна Африка

Великобритания заяви, че е обезпокоена от новооткрития вариант на коронавирус, разпространяващ се в Южна Африка, който може да направи ваксините по-малко ефективни и да застраши усилията за борба с пандемията, предаде Ройтерс.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство заяви, че вариантът, който се нарича B.1.1.529, има шипов протеин, който е драстично различен от този в оригиналния коронавирус, на който се основават ваксините срещу COVID-19.

„Това е най-значимият вариант, който сме срещали досега и се провеждат спешни изследвания, за да научим повече за неговата трансмисивност, тежест и чувствителност към ваксини“, каза главният изпълнителен директор на UKHSA Джени Харис.

Вариантът беше идентифициран за първи път в началото на тази седмица, но Великобритания побърза да въведе ограничения за пътуване в Южна Африка и пет съседни държави, действайки много по-бързо, отколкото с доминиращия в момента вариант Delta.

"Това, което знаем, е, че има значителен брой мутации, може би два пъти повече от броя на мутациите, които сме виждали при варианта Delta", каза здравният министър Саджид Джавид пред телевизионните оператори.

"И това би предполагало, че може да е по-заразен и сегашните ваксини може да са по-малко ефективни."

Великобритания обяви, че временно забранява полетите от