19min.bg

Великобритания готви нови антитерористични мерки

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън ще обяви нов законопроект в опит да спре радикализирани британци, завърнали се от Сирия и Ирак, да извършват терористични атаки на британска земя, съобщава Ройтерс.


Министри от Консервативната партия на Камерън казаха, че новите мерки трябва да подсилят британските усилия срещу заплахите от тези, които са участвали на страната на ислямисти при боевете в Ирак и Сирия и могат да се завърнат във Великобритания с намерения за извършване на атентати.


Пакетът от мерки трябва да бъде одобрен от коалиционното правителство преди да стане закон. Има опасения, че може да ограничи гражданските свободи.


Мерките на Лондон са във връзка с екзекутирания американски журналист Джеймс Фоули от британски джихадист в Сирия.


Може да се позволи на тези британци да запазят гражданството си, но ще им бъде забранено да се връщат на Острова за определен период, отбелязва БиБиСи, позовавайки се на правителствен източник. Той добави, че преди Лондон е имал такава власт само по отношение на чужденци, натурализирани граждани и тези, които са с двойно гражданство.


Кабинетът също търси начини да направи по-трудно пътуването в чужбина на потенциални терористи, позволявайки на властите да изземват паспортите им още на границата.