19min.bg

Великобритания: Има "големи неточности“ в информацията от Пентагонлийкс

Британското министерство на отбраната заяви, че има „големи неточности“ в изтеклата информация от секретни американски военни документи, в които се казва, че британски спецчасти действат в Украйна, предаде БНР.



Говорител на министерството на отбраната предупреди да не се приемат за „чиста монета“ твърденията, съдържащи се в изтеклата класифицирана информация. Говорителят написа в Туитър:



"В широко разпространеното изтичане онлайн на предполагаема секретна американска информация има сериозни неточности. Читателите трябва да бъдат предпазливи и да не приемат за истина търдения, които могат да бъдат потенциална дезинформация".



В документ от 23 март от изтеклата информация се казва, че около 50 служители на специалните части на Обединеното кралство са били разположени в Украйна заедно други западни спецчасти, но в документа не се посочва къде точно се намират те и какво точно правят.



Говорителят на Пентагона Крис Мийгър по-рано призова за предпазливост при разпространението онлайн на тези документи като изрази мнение, че "изглежда слайдовете са били подправени“. Асошиейтед прес съобщи, че документите най-вероятно първо са били публикувани в чатрум на Discord, платформа за социални медии, полулярна сред геймърите.