19min.bg

Великобритания одобри изкуствено месо за домашни любимци: FT

Британска компания обяви, че тази година ще започне да продава изкуствено пилешко месо на производителите на храни за домашни любимци, с което Великобритания става първата страна в Европа, която пуска на пазара „лабораторно отгледано“ месо.

Оуен Енсор, главен изпълнителен директор и съосновател на стартиращата фирма Meatly, заяви, че предприятието е получило одобрение за своите продукти от Агенцията за здравето на животните и растенията (APHA) и Министерството на околната среда, храните и селските райони.


Meatly успя да се възползва от възможността, създадена от Brexit, който освободи Обединеното кралство от регулациите на ЕС. Компанията се възползва и от неотдавнашния фокус на правителството върху биотехнологиите и иновациите, благодарение на което нейното култивирано месо получи зелена светлина, каза Енсор пред Financial Times.

Според предприемача „много вълнуващото“ нещо в одобрението е, че „то показва намерението на Обединеното кралство да се позиционира като лидер в тези нови иновативни области и в хранителните технологии“.


Заместник-директорът по хранителната политика в Агенцията за хранителни стандарти на Обединеното кралство Джеймс Купър заяви, че организацията „приветства иновациите в сектора на фуражите за използване на алтернативни материали, като например продукти, получени чрез клетъчно култивиране (ПКК), ако това се прави безопасно и съгласно изискванията на закона“.

Енсор смята, че храната за домашни любимци ще се превърне в естествена отправна точка за пазара на култивирано месо във Великобритания.

Говорител на Meatly заяви пред уебсайта Just Food, че въпреки че понастоящем компанията е „фокусирана предимно върху храни за домашни любимци“, нейните процеси и продукти са безопасни и здравословни за хората. „Вероятно ще лицензираме нашата водеща в индустрията технология на компании за производство на храни за хора“, казаха те.

Meatly, която досега е набрала 3,5 млн. паунда (4,6 млн. долара) от инвеститори, сред които американската фирма за рисков капитал Agronomics и британската верига за търговия на дребно с храни за домашни любимци Pets at Home, заяви, че очаква да достигне промишлени обеми през следващите три години.


Според говорителя сега компанията ще се опита да се установи на пазарите в САЩ, Канада и ЕС „първоначално за храни за домашни любимци“.

Култивираното или култивирано месо, което се произвежда от животински клетки, отглеждани в каци, понастоящем е одобрено за консумация от хора в САЩ, Сингапур и Израел.

ЕС все още не е взел решение относно „лабораторно отглежданото“ месо, но Италия, Франция и Австрия вече заявиха, че ще забранят такива продукти, дори ако те бъдат разрешени от блока.

Противниците на култивираното месо твърдят, че дългосрочните му ефекти върху здравето все още не са проучени, че то излага добитъка на опасност и че за производството му е необходима толкова много енергия, че в крайна сметка ще нанесе повече екологични щети, отколкото животновъдството.


 


Мария Пенчева