19min.bg

Видинчани вече не са най-бедни, на дъното са Хасково, Силистра, Сливен и Перник

01/02

Видинчани вече не са на опашката по брутен вътрешен продукт на глава от населението, сочат последните данни на Института за пазарна икономика. Областта вече е 23-а от 28.


На самото дъно малко изненадващо се нарежда пребогатата с плодородната си земя и с възможностите като външна граница на ЕС и събираща 3 страни на браздата Хасковска област, родна на президента Радев, която дълги десетилетия беше и водеща индустриална сила с комбинатите на Димитровград.
Пред нея е най-далечната от София Силистренска област. Нагоре в класирането са Сливенска и съседната на столицата Пернишка. 4-те най-бедни региона дават БВП на глава от 9,8 до 11,1 хил. лв. годишно.


Значи реалните заплати там следва да бъдат доста под 1000 лв. бруто и то, ако приемем, че всичко, което се изкарва трябва да остава 100%, което е непостижимо де факто.



Но пък още веднъж идва да покаже, че популистките задявки на БСП и ПП за минимална работна заплата от 850 до 950 лв. ще доведат до фалит местните икономики, а по веригата – и голяма част от националната.


Видин с 11,4 К на глава е изпреварен едва с 8 лв. на месец или близо 100 годишно от област Кюстендил, а тя пък дава само 200 лв. по-малко годишно на човек от Пазарджишка, която е 100 лв. зад Кърджалийска.
Всичките тези 8 региона попадат в графата с месечен изработен вътрешен продукт под 1000 лв. месечно.


В следващите 9 области в класацията положението не е много по-различно – БВП на глава там се движи от 12 000 до 13 000 лв. годишно.


Това значи, че в ¾ от България хората произвеждат продукт, който не стига, за да получават реално минималната работна заплата, която се предлага и дори в неделя фалиралите вече няколко пъти държавата и народа й социалисти предлагат да се напомпа с цената на инфлация, нови борчове и затъване в дефицити, т.е. да се прехвърлят днешните сметки на децата.
Изненадващо е, че претендиращият – поне според писанията на уж авторитетни медии като Капитал – за „индустриална столица на България” Пловдив дава – при това заедно с цялата си огромна област – едва 15,5 К БВП на глава от населението. Това е срамно 8-о място в държавата. С резултат, който е значително по-нисък от средния за страната от 20,2 К.


Точно такава е сумата на БВП на глава от населението на област Стара Загора – 20 200 лв. Въпросът е, ако наложените от кабинета Петков – Нинова ограничения на производството на ток от въглищни централи се изпъни, както са го предложили и подписали – до края на 2025 г., а добрите резултати на икономиката в района се дължат именно на това, къде ще паднат хората там и в класацията, и в начина си на живот.


Единствената област с резултат над средния за страната и то повече от двойно по-висок е София – град. Всеки столичанин дава БВП на година от 45 200 лв. Това е близо 5 пъти повече от хасковлията и 3 пъти повече от пловдивчанина. Добре е да се знае и да се помни.
Много добре се представя и София – област. Тя е трета в класацията с 19 300 лв. БВП на глава от населението.


Ако резултатите за икономиката на София – град и София област се сумираха, както се прави за регионите на Пловдив и Варна, двете заедно биха дали 46,5% от БВП на България. От тях 43% са за София – град.


Измерено в числа, София град дава 6 пъти по-висок БВП от втората по обем в ранглистата Пловдив с Пловдив – област: 59, 172 млрд. лв. срещу 10,33 млрд.
Ако към София – град се прибави и София – област, чийто бизнес се основава на сателитността до столицата, положението става все по-ясно:63, 719 млрд. лв. Срещу 10,33 млрд. лв. на Пловдив-град и област, взети заедно.


Щеше да звучи комично, ако не беше трагично, анализират икономистите, той като това показва пълна липса на регионално развитие в нашата страна, въпреки милиардите, изсипани европейски и национални средства през последните 15 г. именно за него.   


Пламен Валентинов