19min.bg

Видинската хемодиализа уби 28

Още две от хемодиализните машини във Видин са спрели работа, съобщи председателят на Федерация Български пациентски форум Иван Димитров. Той припомни, че от началото на 2018 година са починали седем пациенти, иначе общо 28, които са били на диализа във видинската болница.


От пациентската организация са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов и до здравния министър Кирил Ананиев, в което описват условията за работа на отделението за хемодиализа. Според тях, апаратите, с които се прави хемодиализа, са отдавна остарели.


На 21 ноември 2018 г. е уволнен началникът на хемодиализата в МБАЛ Света Петка - Видин. Припомняме, че вече бившият шеф на отделението е бил забелязан в нетрезво състояние на работното си място от репортер на Видин Вест. Вместо него е назначен нов началник, чиято възраст е над 70 години.


В началото на октомври цялата апаратура на отделението в града спря работа, заради авария. Тогава един от пациентите на хемодиализа е починал, а друг е изпадна в кома. Скандалът се допълни и от обстоятелството, че за ремонт на оборудването беше извикан машинист.