19min.bg

Вие сте конституционната криза: Христо Иванов към ГЕРБ


Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов напомни на ГЕРБ, че целия хаос с изборния процес е заложен от тях - с поправките в Изборния кодекс, предложени и приети от мнозинството на ГЕРБ в парламента, както и с последвалите решения на ЦИК.

“Вие сте конституционната криза! И не излизайте сега да говорите за Конституцията и какви били правилата на демокрацията, след като всички правила на демокрацията сте ги прегазили и премачкали”, заяви Иванов в Пловдив във видео, излъчено на живо във Фейсбук.

Той припомни, че от месеци „Демократична България“ изразява протести и предлага решения заради начина, по който се залагат и машинното гласуване, и отчитането на гласовете и съставянето на секционните протоколи. По думите му процесът е сложен и предполага хаос и блокаж на изборния процес.

“Вие си го прокарахте като танкова дивизия, която минава през купа сено, както винаги действате. Само че действате освен авторитарно, и тъпо”, заяви Христо Иванов.

Той напомни, че решението как да изглеждат секционните протоколи е прието от ЦИК на 4 февруари. Заради начина, по който ще се отчитат гласовете на тези избори, преди дни “Информационно обслужване” предупреди с писмо изборната комисия, че може да не успее да оповести окончателен резултат от вота в законовия срок.