19min.bg

Виктор Стоянов и.д. директор на Филхармонията

Виктор Стоянов, един от активните протестиращи срещу кабинета Орешарски, ще бъде назначен временно за директор на Софийската филхармония, предава „площад Славейков“. Стоянов бе и зам.-министър на културата в служебния кабинет, управляван от Мартин Иванов. Другият заместник на Иванов – Боил Банов, бе харесан от Вежди Рашидов и оставен на поста си.



Стоянов ще бъде директор на Софийската филхармония до избора на нов титуляр за поста. Конкурсът ще бъде обявен в началото на 2015 г.



Любопитно е, че ако Виктор Стоянов реши да кандидатства за щатен оркестрант в състава, той няма да бъде приет, тъй като цензът му не отговаря – той е завършил педагогика в СУ „Св. Климент Охридски“, а всички музиканти, които ще управлява, са възпитаници на Музикалната академия „Панчо Владигеров“.



Софийска филхармония е основана през 1949 г. от проф. Саша Попов. Това е Царският симфоничен оркестър, създаден от Академичния симфоничен оркестър. Преди Виктор Стоянов, елитният състав е бил ръководен от Явор Димитров, Емил Табаков и Константин Илиев.