19min.bg

Виновните за разменените бебета ще бъдат наказани: Барбалов


Кметът на София Йорданка Фандъкова назначи проверка в болница "Шейново", където по информация на пациенти са били разменени бебета.



Виновните ще бъдат наказани, увери заместник-кметът по здравеопазване Дончо Барбалов.



"За случая бяхме уведомени от медиите, веднага беше назначена проверка със заповед. Ще бъде проверена работата на болницата, на директора. За случая ще бъде сезиран и медицински одит към Министерството на здравеопазването, ако досега те не са сезирани досега.



Много важно за нас е да възстановим доверието, защото системата на здравеопазването е изключително важно доверието в нея да бъде силно и хората да знаят, че няма да има каквито и да било проблеми и ще се работи професионално в лечебните заведение. Връщане на доверието, наказване на виновните и бърза и обективна проверка", посочи Барбалов.




Районната прокуратура в София е образувала досъдебно производство по случая.


Прокуратурата работи от миналата сряда по случая, за който медиите научиха днес. В този период са разпитани 28 свидетели, сред които и родителите на двете бебенца. Взет е и биологичен материал, което опровергава информацията, че едната майка е отказала да даде ДНК. Разпитани са служители в болницата.


Три проверки се извършват и днес в Шейново.


Екипи на Столичната община, на Столичната регионална здравна инспекция и на агенция „Медицински одит“ са в кабинета на директора д-р Румен Велев.