19min.bg

Вицето подигра Плевнелиев, президентът не познава Конституцията

„Единият от поставените от президента въпроси за това дали трябва да има задължително гласуване, влиза в разрез с конституционните норми.Нахлува се във философията на изборното законодателство, регламентирана, ако беше само на законово ниво – добре, но тя е регламентирана и на нивото на Конституцията. За това аз имам доста размисли по този въпрос.


Предложението на президента е желание да се стимулира избирателна активност, „като ще се наложи да се оперира и на полето на конституцията.“ Ходът на президента е продиктуван от незадоволителната оценка за политическия елит и политическия живот в страната. Оценката вероятно не е толкова задоволителна колкото трябва да бъде и се опитваме със задължителни норми, с диктат на публичната власт да стимулираме активност. На мен би ми се искало да стимулираме избирателната активност на българските граждани чрез смислени програми, които да привличат избирателите и те убедено, с ентусиазъм, да тичат към урните и да посегнат към бюлетината, която на тях най-много им харесва и най-много им пасва.


Не съм изненадана от искането на президента, но смятам, че моментът за подобен референдум не е подходящ. Няма консенсус по поставените от президента теми и вероятно референдумът няма да се състои, защото няма да мине през парламента.


Със забрани и задължения ли ще поправяме демокрацията, което е, разбира се, един възможен механизъм или това може да стане по друг начин. След това предложение е важно да се подеме един дебат с много въпроси. Реферндумът е силен механизъм, обаче трябва да е договорен, дебатиран, конслутиран, трябва да сме се съгласили по тези теми”, заяви Маргарита Попова.


Позицията за пореден път показва, че президентът Плевнелиев изобщо не се допитва до нея, въпреки Попова е юрист и все пак вицепрезидент.