19min.bg

Вижте първите решения на МС


Одобрена е позицията на България по дело С-669/20 Веридос ГмбХ пред Съда на ЕС

Министерският съвет одобри позицията и даде съгласие Република България да участва по дело С-669/20 Веридос ГмбХ пред Съда на ЕС, образувано по преюдициално запитване на Върховния административен съд.
Преюдициалното запитване е отправено от Върховния административен съд (ВАС) и има за предмет тълкуване на разпоредби от Хартата на основните права на Европейския съюз и от правото на Съюза в областта на обществените поръчки като отговорите на поставените преюдициални въпроси са от значение не само за решаването на съдебния спор по конкретното дело на главното производство, но и за прилагането на националното законодателство на Република България в областта на обществените поръчки, и по-конкретно нормата на чл. 72, ал. 1 от Закона за обществените поръчки (ЗОП).

Одобрена е българската позиция за участие във втория Шенгенски форум

Министерският съвет одобри позицията на Република България, от компетентност на Министерството на вътрешните работи, за участие във втория Шенгенски форум, организиран от ЕК, с участието на министрите на вътрешните работи на държавите членки и асоциираните към Шенгенското пространство страни, който ще се проведе на 17 май 2021 г.
Темата на втория Шенгенски форум е