19min.bg

ВКС ще се произнесе по делото “Борилски” до месец

Прокуратурата поиска Върховният касационен съд да потвърди присъдите от Великотърновския апелативен съд по делото “Борилски”.


Георги Желязков получи тогава 17 години затвор, а Стоян Стоичков-19 години затвор. Според държавното обвинение присъдите на апелативните съдии във Велико Търново са справедливи и трябва да бъдат потвърдени от ВКС. Частното обвинение поиска доживотен затвор за двамата обвинени като се позова на особено жестокия начин, по който е извършено престъплението. Според обвинителите единственото реално смекчаващо вината обстоятелство и за Георги Желязков, и за Стоян Стоичков е тяхната младост. Въпреки това, според частните обвинители, това не е достатъчно. Те отрекоха като смекчаващи вината обстоятелства това, че Стоян Стоичков е станал баща, както и това, че той не е имал собствен мотив за извършване на престъплението. Размерът на наказанието, според ищците, няма да действа превантивно върху обществото. Според частното обвинение, ако се потвърдят присъдите на Желязков и Стоичков, те ще излязат реално след 10 – 12 години. Защитниците на двамата оборваха обвинителния акт. Ина Лулчева обясни пред върховните съдии, че не помни за последните 25 години да е имало такъв натиск, по което и да е било дело. Тя заяви в залата, че в защитата през цялото време се е създавало усещането, че по това дело се прилага презумпцията за виновност, а не за невинност. По думите й, сякаш двамата младежи са били осъдени, защото не са успели да докажат, че са невинни. Според адвокатите, мотивите на магистратите във Велико Търново са уникални и безпрецедентни. Те според адвокат Лулчева, почиват изцяло на предположение. Съдът сам е трябвало да установи факти по делото и така се безпристрастността и обективността му се поставят под съмнение, обясни защитата. В обвинителния акт, според тях има множество пропуски като този, че не е посочено кой удар от кого е нанесен, например. Няма описание на това какво се е случило по време на убийството. Съдът, според адвокатите, е направил и недопустимо игнориране на съдебно–медицинска експертиза. Няма протокол, с който да се описва взимането на проби за ДНК от двамата подсъдими. Адвокат Юлиян Георгиев заяви пред върховните съдии, че магистратите във Велико Търново са надхвърлили своите функции и правомощия. Той коментира в съдебната зала на ВКС, че счита, че във Велико Търново не са били изправени пред справедлив съд. Прокурорът по делото Атанас Гербев защити изготвения обвинителен акт, както и решението на апелативния съд във Велико Търново. Той коментира, че мотивите на магистратите не са производни, а се основават на събраните до този момент факти. Той обясни, че за първи път от началото на делото адвокатите оборват обвинителния акт, а досега не го е правила. След заседанието прокурор Габрев коментира: “Ако сега се върне делото ще минат още 2 – 3 години и по този начин 14 – 15 години двамата няма да са получили наказание. Всички съдебни инстанции потвърждават, че изискванията на закона са спазени и че няма натиск по делото от френска страна”. ВКС ще се произнесе по делото до 1 месец.
Делото бе образувано по жалби на двамата подсъдими Георги Желязков и Стоян Стоичков, по жалба на частния обвинител и граждански ищец Иванка Въчева, майка на Борилски, и по протест на Великотърновската апелативна прокуратура. Прокуратурата иска доживотен затвор за двамата подсъдими. Иванка Въчева също иска доживотен затвор за подсъдимите, както и да се уважи гражданския й иск до 400 000 лв. Георги Желязков обжалва присъдата си като явно несправедлива и иска отмяната й и връщане на делото за ново разглеждане на апелативния съд поради нарушения на процесуалния и материалния закон, както и преразглеждане в частта на гражданския иск. Стоян Стоичков иска да бъде оневинен и оправдан, иска и отхвърляне на постановения граждански иск от втората инстанция. Ако обаче съдът счете, че са налице доказателства за участието му в извършеното престъпление, иска значително намаляване на размера на наложеното наказание.