19min.bg

Властта иска онлайн съдебни процеси

Граждански, административни и наказателни дела да могат да се гледат онлайн и видеоконферентни връзки да могат да се използват за разпит на свидетели , изслушване на страна по процеса и вещи лица, предлага Министерството на правосъдието. То е предложило на правителственото заседание в сряда поправки на Гражданския процесуален кодекс (ГПК), който, заедно с предложените с неговите заключителните разпоредби да промени и Административнопроцесуалния кодекс (АПК) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.


Целта на корекциите е да се създаде нормативна уредба за използването на видеоконференцията в гражданския и административния процес, както и разширяването на възможностите за използване на видеоконференцията в наказателния процес, обяснява се в съобщението.


Съгласно сега действащите разпоредби съдебните производства по граждански  и административни дела обичайно се извършват в съдебните зали, като всички участници присъстват лично физически.


При одобрение на предложенията от депутатите, ще стане възможно онлайн провеждането на действия по разследвания и процеси, при които участниците в тях се намират на различни места на територията на страната или извън нея.


Това ще направи по-гъвкави досъдебното производство и съда при провеждането на наказателния процес, посочват от МС.