19min.bg

Властта подготвя подписването на анекс с концесионера на летище София СофКънект

Българското правителство подготвя подписването на анекс с концесионера на летище София (СофКънект, чийто основен акционер е Меридиам), който да позволи отлагане на плащането на концесионната такса за срок от десет години, съобщава bg.ambafrance.org. Причината е епидемията от Ковид-19, поставила много стопански субекти в затруднено икономическо положение. Европейската комисия вече е дала зелена светлина за подписването на подобен анекс.


Меридиам е независимо инвестиционно дружество, създадено във Франция през 2005 година от Тиери Део. Специализиран е в дългосрочното и устойчиво развитие, финансиране и управление на публични инфраструктурни проекти.


Със свои представителства в Ню Йорк, Париж, Торонто, Люксембург, Истанбул, Виена, Адис Абеба, Дакар и Аман, Меридиам управлява понастоящем активи за 8 милиарда евро по проекти, възлизащи на обща стойност над 65 милиарда евро. Групата разполага с над 90 проекта в процес на развитие, строителство и експлоатация в 25 държави (включително България), по които работят 300 служители, 150 от които в рамките на проектни дружества. Меридиам е сертифициран по ISO 9001 : 2015 и ISO 26000 „Advanced“ от VigeoEiris и е разработил собствена методология по ESG (критерии от екологичен, социален и корпоративно управленски характер), както и за оценка на въздействието въз основа на Целите за устойчиво развитие на ООН.