19min.bg

Влоговете на българите надхвърлиха 40 млрд. лева

Влоговете на домакинствата в банките надхвърлиха границата от 40 млрд. лв. и в края на март са общо 40,3 млрд. лв., сочи статистиката на БНБ, предава нюз.бг.



За първите три месеца на 2014 година сумата се е увеличила с 1 млрд. лв., а половината от тези пари са дошли от изплатените от банките лихви.



40 млрд. лв. е почти половината от годишния брутен вътрешен продукт на България, който през тази година трябва да стане 81,6 милиарда лева.. Общо депозитите на домакинствата и бизнеса в банките възлизат на 63,4 млрд. лв. Това е с около 6 млрд. лв. повече от кредитите.



За една година депозитите на домакинствата са се увеличили с 3,6 млрд. лв.



На този фон пазарът на кредити за граждани свит и през 2014 г. За първите три месеца експозициите на дребно са намалели с 80 млн. лв. и към края на март достигат 18.4 млрд. лв. Свиването е изцяло в сегмента на потребителските заеми - със 141 млн. лв.



В жилищния сегмент има леко раздвижване през тази година. След почти нулевия ръст на бизнес заемите през 2013 г. от януари насам се забелязва съживяване и на този пазар. Ръстът на корпоративните кредити за три месеца е с близо 460 млн. лв. до 38,8 млрд. лв.



Проблемните заеми продължават да намаляват, като през първото тримесечие размерът им се свива с нови 234 млн. лв.