19min.bg

Влоговете на държавните фирми остават банкова тайна

Размерът на банковите влогове на държавните фирми ще остане банкова тайна дори и след влизането в сила на новите правила, които се готви да приеме правителството. Ще се съобщава само процентът на нетната експозиция на дружеството, когато той превишава ограничението за концентрация от 25% в една кредитна институция, предаде Mediapool.



Това стана ясно от думите на премиера Марин Райков и на финансовия министър Калин Христов след заседанието на правителството във вторник.



Очаква се най-рано на 22 май служебният кабинет да одобри промените в правилника за реда на упражняване правата на държавата в търговските дружества с над 50% държавно участие в капитала, каза финансовият министър Калин Христов. В момента тече общественото им обсъждане, което трябва да приключи до 13 май.



След като бъдат одобрени, правилата ще станат задължителни. Това е и основната им разлика, защото до момента имаха само препоръчителен характер.



Съгласно правилата компаниите с над 50% държавно участие ще са длъжни да представят в Министерството на финансите тримесечни и годишни финансови отчети. Те ще съдържат счетоводен баланс, приходи и разходи, собствен капитал, паричните потоци и приложенията към тях.



Ако държавните фирми не спазят това изискване, ресорният министър има право да намали с до 50% заплащането на мениджърите на дружествата, предвиждат правилата.